Pochutnejte si na zdravých koláčích ze špaldové celozrnné mouky s kustovnicí činskou goji.
Těsto
Špaldová mouka celozrnná 350 g
Bílá mouka hladká 350g
Sojový nápoj 450 g
Olej 8 lžic
Med 2 lžíce
Sůl 1 špetka
Droždí 0,5 ks
Náplň
Mák 200 g
Povidla nebo marmeláda dle potřeby 2 hrnky
Med 3 -5 lžic
---------------
Kustovnice (Goji) 200 g
Kokosová mouka 1 -2 lžíce
Med 2 lžíce
Citron 0,5 ks
Glukopur na posypání
Nejdříve si uděláme kvásek. Dáme do mísy droždí s lžičkou medu, trochou vlahé vody a zasypeme trochou mouky. Necháme 15-20 minut kynout přikryté utěrkou. Pak přidáme postupně špaldovou s bílou moukou a sůl. Lehce ohřejeme sojové mléko do kterého dáme med. Mléko přidáme k mouce, spolu s 8 lž oleje a vypracujeme vláčné těsto. Těsto je potřeba dobře „vybouchat" a pak necháme v míse vykynout přikryté utěrkou cca 1 hod, než těsto přibližně zdvojnásobí objem. Mléka můžeme přidat více aby nebylo těsto moct tuhé, nebo naopak přisypat mouku aby nebylo lepivé.
Mezi tím si připravíme náplň, navrch kustovnicovou a dovnitř makovou. Mák s povidly smícháme dohromady, kdo chce přidá ještě med. Kustovnici máme předem namočenou aby nabobtnala a rozmixujeme jí s trochou vody, medem a citronem a zahustíme 1-2 lžícemi kokosové či ovesné mouky. (případně Yaconem či Mesquite které i přírodně sladí) a náplň je hotová.
Po vykynutí těsta si vždy ukrojíme kus, z kterého uděláme špalíky. Ty pak jemně roztáhneme na placičku na kterou vložíme makovou náplň. S náplní moc nešetříme, dáváme dost. Opatrně ze všech stran zabalíme dohromady s pomocí trochy mouky, omastíme na talířku s olejem a vložíme na plech. Vezmeme skleničku a dnem uděláme důlek do kterého pak dáme kustovnici a ozdobíme slunečnicemi a Kustovnicí. Pak ještě chvilku kynout a šup s tím do vyhřáté trouby na 180 0C, a pečeme dozlatova. Koláčků jsou cca 3 plechy.
Přejeme dobré pochutnání.